Pályázati Hírek Röviden #2

Szinte minden nap megjelennek olyan pályázati hírek, rövid infók, amelyekről jó, ha tudnak a vállalkozások, de annyi hír jelenik meg, hogy egy átlag magyar cégvezetőnek a napi teendők mellett nincs egyszerűen ideje ezzel foglalkozni.

Emiatt többé nem kell aggódnotok, ugyanis elindítottam egy új blogcikk sorozatot “Pályázati Hírek Röviden” címmel, amelyben összefoglalom az utóbbi napok, hetek pályázatokkal, állami hitelekkel, egyéb forrásszerzési lehetőségekkel kapcsolatos sajtóhíreit, hogy egy helyen el tudjátok olvasni a legfontosabb pályázati infóit!

 VÁGJUNK IS BELE, JÖJJÖN A MÁSODIK EPIZÓD:

 
 

1. Hír: Kiemelt szakértői szolgáltatások induló vállalkozásoknak

Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. szakértői segítséget kínál azoknak a vállalkozásoknak, amelyek 2020 júniusa után jöttek létre. 

Az IFKA előzetesen felméri a kis- és középvállalkozások igényeit, és a válaszok alapján térítésmentes, személyre szabott javaslatokat tesz a szervezetfejlesztés, az üzleti modell, az ügyfélmenedzsment és az értékteremtő folyamatok mentén. 

Az IFKA szakértői tanácsadást is biztosít az új vállalkozások számára annak érdekében, hogy felkészültek legyenek a jövőbeli pályázati lehetőségekre. 

Az értékeléshez és visszajelzéshez négy témakörben kell kitölteni az online kérdőívet, amelynek kitöltési határideje 2023. április 28. 17:00. 

A kérdőív elérhető a következő linken:

2. Hír: Megjelent a kisboltok működési támogatására kiírt pályázat eredménylistája

Megjelentek a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Magyar Falu Program keretében „A kistelepülési üzletek működési támogatása” című, KTÜ-KP-1-2023/1 pályázati kiírás eredményei, melyek a https://kormany.hu/ oldalon is elérhetők.

Minden nyertesnek szívből gratulálunk! 

Külön linkeljük a nyertesek listáját:

3. Hír (pályázati hírek közül most a legfontosabb): Működési támogatás fog jönni kistelepülési gyógyszertáraknak!

A “Pályázati hírek röviden” cikkünk legfontosabb híre:

Március 3-5. között zajlott a XXVIII. Gyógyszertár-működtetés Konferencia, ahol már finoman jelezték, hogy az ágazat szereplői számára várható lesz a közeljövőben célzott pályázati lehetőség. 

Nem telt el egy hét sem az esemény után, március 9-én Gulyás Gergely bejelentette, hogy új pályázat érkezik a gyógyszertárak számára.

Az aktuális gazdasági helyzet nehézségeit az infláció és a magas energiaárak jelentik. A magyar kormány ezért a létfontosságú, alapvető termékeket forgalmazó szolgáltatók (pl. élelmiszerboltok, gyógyszertárak stb.) fenntartását támogatja. Ennek érdekében korábban már volt pályázat kisboltok és hentesüzletek számára, most pedig a gyógyszertárak kapnak támogatást.

A jelenlegi információk szerint a pályázaton azok a kistelepülések gyógyszertárai pályázhatnak, akik rendelkeznek legalább egy lezárt üzleti évvel. A támogatás a megnövekedett rezsiköltségek és a működési költségek finanszírozására használható majd.

Bár a pályázat kidolgozása még folyamatban van, és a Felhívás sem jelent meg még, de ha lesznek friss információink, vagy megjelenik a pályázat, külön cikkben fogjuk jelezni!

 

4. Hír: Komplex vidékfejlesztési csomag készül a kistelepülések számára

Végszóként jöjjön egy szuper vidékfejlesztési hír:

Az Agrárminisztérium a vidéki kistelepülések fejlesztése érdekében többféle támogatási lehetőséggel készül a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó időszakában. 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Mosonmagyaróváron, a negyedik alkalommal megrendezett Területfejlesztők Napja szakmai konferencián beszélt erről. Feldman Zsolt a Magyar Regionális Tudományos Társaság és a Széchenyi István Egyetem által szervezett kerekasztal-beszélgetésen Mayer Gáborral, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős államtitkárával és Goda Pállal, az Agrárközgazdasági Intézet főigazgatójával együtt a vidékfejlesztés eredményeiről és jövőbeli lehetőségeiről beszélt.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy a vidéki térségek települései többféle támogatási lehetőséggel számolhatnak, amelyek között szerepelnek a kisléptékű infrastrukturális fejlesztések, a biomassza lokális energetikai hasznosítása és a digitalizációs felzárkóztatás. 

Az elmúlt években a Vidékfejlesztési Program forrásai a leginkább hátrányos helyzetű területekre jutottak el, és ezeknek a támogatásoknak kulcsfontosságú szerepük volt a foglalkoztatásban és a gazdasági teljesítményben nagy szerepet játszó agrárvállalkozások talpon maradásában és előrelépésében.

Az államtitkár elmondta, hogy az új KAP forrásainak célja, hogy több száz millió eurós keretösszeggel újraindítsák a kisebb vidéki települések infrastrukturális fejlesztését segítő pályázatokat. Ezeknek a pályázatoknak az a célja, hogy segítsék az önkormányzati intézmények energiahatékonyságát javítást és lokális energiatermelő kapacitásokat hozzanak létre, például a biomasszára építve, amelyek ezen kisebb települések energiaellátását helyi erőforrásokra alapozva olcsóbbá tennék. További tervek között szerepelnek külterületi útfelújítások, önkormányzati létesítmények fejlesztése.

Bízom benne, hogy hasznos volt ez a cikk. Ha igen, és szeretnél hasonló hasznos tartalmakat kapni, iratkozz fel az ingyenes pályázatfigyelő szolgáltatásomra: