HAJTÉPÉST ELKERÜLŐ TANÁCSOK PÁLYÁZÓKNAK!

6 biztos tanács, amit ha megfogadsz, nyugodt maradsz a pályázat megvalósítása alatt

Sajnos sok olyan esetbe beleszaladok én is, hogy egy ügyfél már egy megírt, de erősen hibás pályázattal keres meg, és abban kér szinte tanácstalanul segítséget, hogy lehet-e az adott pályázatot még javítani, vagy kénytelen-kelletlen engedje el a már beadott projektjavaslatot.

A legtöbb esetben már sajnos én sem tudok segíteni (csodát naponta csak egyszer tudok tenni…), viszont ebből kifolyólag úgy éreztem, muszáj leírnom ezeket a gyakran előforduló hibákat, hogy ti ne követhessétek el ugyanezeket a hibákat.

Érdekel? Vágjunk is bele - Jöjjenek a kezdő tanácsok pályázóknak:

Gyakori hiba #1

A pályázati előírások helytelen értelmezéséből, valamint egyes kizáró okok figyelmen kívül hagyásából származó hibák.

TANÁCS: Újra és újra el kell olvasni a pontos kiírást és értelmezni kell. Utána kell járni, hogy azóta azon módosítottak-e (ez gyakori probléma pl. a mezőgazdasági pályázatoknál).

Gyakori hiba #2

A pályázó pályázatra történő jogosultságának téves megítéléséből adódó hibák.

Ilyen eset lehet, amikor pl. Kft helyett Bt-vel, vagy Kft-vé átminősített Bt-vel pályázik valaki. Vagy a beadás pillanatában még Bt, de időközben Kft-vé alakul át.

TANÁCS: elképzelhető, hogy ekkor már nem lehet résztvevője a pályázatnak. Vannak olyan pályázatok, amelyek kizárják az egyéni vállalkozót (ev). Erre figyeljetek oda!

Gyakori hiba #3

Mellékletek pályázati kiírás szerinti érvényességének lejáratából származó hibák. 

Ilyenek pl. a különböző hivatalos dokumentumok csatolása. Pl.: NAV-igazolások, térképmásolatok, hitelesített cégkivonatok. Ezek mindig határidősek.

TANÁCS: Ne essünk abba a hibába, hogy a beadás pillanatában már lejártak és így csatoljuk őket. Célszerű úgy időzítenünk, hogy ezek a dokumentumok a legutolsó pillanatban érkezzenek meg!

Gyakori hiba #4

Az adatlapok, űrlapok nem megfelelő kitöltéséből származó hibák.

TANÁCS: Sok esetben lemarad az oldalak sorszámozása, elfelejtenek kitölteni üres részeket (ha nincs olyan típusú kért adat, akkor azt a részt húzzuk ki és ne hagyjuk üresen!), nem írják alá, lemarad a szignó, stb. Ezek leginkább figyelmetlenségből adódna

Gyakori hiba #5

A vonatkozó jogszabályok hiányos ismeretéből adódó hibák.

TANÁCS: Mi minősül vállalkozásnak, ki az őstermelő, létezhet-e még egyszemélyes vállalkozás, mekkora a vállalkozás alaptőkéje, és az milyen módon áll rendelkezésre (apport, vagy készpénz), stb. Ezek olyan alap dolgok, amelyekre mindig kell figyelni és nem győzzük felhívni rá a figyelmet!

Gyakori hiba #6

Formai és egyéb hibák.

Ide sorolhatjuk a következő, mondhatni leginkább figyelmetlenségből adódó tipikus hibákat:
• lemaradtak a szignók minden oldalon és hiányzik a cégszerű aláírás a jelzett helyeken,
• nem a megfelelő sorrendben vannak csatolva a dokumentumok.

TANÁCS: Fokozottan figyelj oda ezekre a dolgokra, ne ilyen kis apróságokon múljon a siker! Extra tanácsok pályázóknak: Inkább legyen egy órával később beadva, de legyen duplán átnézve a teljes anyag.

Gyakori hiba #7

Tartalmi hibák. 

Sajnos előfordulhat az is, hogy nem csak a pályázati kiírásban foglalt dolgokról van írva, ill. nem csak azt az egy dolgot szeretné a pályázó megvalósítani.

TANÁCS: Figyelj arra, hogy ne térj el a témától és mindig azt fejtsd ki, amit kérnek. Tapasztalat, hogy most már nem annyira a gyönyörű, 4 soros, többszörösen összetett mondatoktól ájulnak el a bírálok (mint pl. ez is), hanem a rövid, lényegre törő, adatokkal teli mondatoktól.

Gyakori hiba #8

Hiánypótlás keretében egyes dokumentumok lemaradásából származó hibák.

TANÁCS: Amikor feldolgozzák az időben beadott és megérkezett pályázatot (erről már írtunk korábban), előfordulhat, hogy valami mégis hiányzik, vagy lejártak határidős dokumentumok.

Figyeljünk arra, hogy mit és pontosan mit kérnek, mit kell pótolni, mit kell frissíteni és erre mennyi idő áll rendelkezésre. Ezt a tájékoztató levél és az elektronikus nyilvántartás is tartalmazza! Határidő mindig meg van jelölve, és nekünk azokat bizony szigorúan be kell tartanunk!

Tartsd szem előtt, hogy általában 8 vagy 15 nap, esetenként 8 munkanap (a kettő nem ugyanaz!) áll rendelkezésre a hiánypótlásra, azaz a teljes! listában szereplő dokumentumok pótlására!

Extra tanácsok pályázóknak: Ha valamit nem tudsz időben visszaküldeni, akkor azt feltétlenül jelezd egy nyilatkozattal, amit írj alá, mert ellenkező esetben nem kapsz újabb lehetőséget ennek pótlására és akár ki is zárhatnak a pályázatból. Ugyanez a helyzet, ha olyan papírt kérnek, amit hiába kérnek, nem tudsz adni. (pl. olyan részletes adatot kérnek a főkönyvi kivonatból, ami nálad nem volt külön főkönyvi számon vezetve, ekkor le kell nyilatkozni, hogy a kért adat nem áll rendelkezésre, de kb. ennyi meg ennyi forint lehetett ebben meg ebben az évben)

Gyakori hiba #9

Határidők elmulasztásából adódó hibák.

TANÁCS: Mint már írtuk, akár ki is zárhatnak a pályázatból, hiába minősítették pályázatodat támogathatónak. (itt meg kell jegyeznünk: a határidők csak ránk, pályázókra vonatkoznak, a kiírók esetében ez már nem ugyanígy megy, ők sajnos megtehetik, hogy akár 1 évet is üljenek a döntésen, és miért? Mert csak…) Ha akadályozva vagy a határidő betartásában, akkor azt feltétlenül írásban jelezd a kiíró hatóság felé!

Összefoglalás

Szóval a pályázat beadásakor sem szabad hátradőlni – a java csak ezután kezdődik! A támogatásokat nem adják ingyen, minden forintért meg kell küzdeni, így ne adjunk a kiíróknak támadási felületet, legyen egy tökéletes pályázat a megelőző csapásunk, és akkor lesz egy nyertes pályázatunk, és parókára sem kell költenünk a kitépett / kihullott hajunk miatt! 

blue tenerman logo
pályázati infók, gyakori hibák, pályázati hibák, pályázati tippek, tippek pályázatokhoz, tippek pályázathoz